Articles Comments

LAMAN WEB RASMI SK LKTP AYER HITAM, KLUANG, JOHOR DARUL TA'ZIM » PENDIDIKAN ISLAM

KARNIVAL DAKWAH SEKOLAH-SEKOLAH KPM ZON KLUANG BARAT 2018/1439H

KARNIVAL DAKWAH SEKOLAH-SEKOLAH KPM ZON KLUANG BARAT 2018/1439H

KLUANG – Rabu 7/3/2018, Bertempat di SK Perempuan Bandar, Kluang telah berlangsung Karnival Dakwah Sekolah-Sekolah KPM Zon Kluang Barat 2018.Untuk makluman,secara keseluruhan Zon Kluang Barat ini ,terdiri daripada 23 buah sekolah. Karnival kali ini bertemakan ” Al-Quran Asas Kesatuan Ummah dan Kesejahteraan Negara”. Acara-acara yang dipertandingan ialah: Tilawah Al-Quran (L) dan (P) Hafazan Al-Quran (L) dan (P) Bercerita  Kisah Al-Quran (L) dan (P) Tulisan Khat (L) dan (P) Nasyid Kompang Selawat.     … Read entire article »

Filed under: PENDIDIKAN ISLAM

KURSUS PENYEMBELIHAN 2017

KURSUS PENYEMBELIHAN 2017

Ayer Hitam – Penyembelihan adalah salah satu cara untuk mematikan binatang dan menghalalkan dagingnya. Penyembelihan menurut bahasa ialah Thayyib iaitu mengelokkan. Pengertian kedua adalah Tatmim membawa maksud menyempurnaan iaitu menyempurnakan apa yang diharuskan dengan cara sembelihan.Penyembelihan dari segi bahasa bererti potong atau belah bagi menghilangkan nyawa binatang. Dari segi syara‘ bermaksud menghilangkan nyawa binatang yang halal dimakan dengan menggunakan alat yang tajam selain dari kuku, gigi, dan tulang untuk membolehkan haiwan itu halal dimakan oleh orang Islam. Sabda … Read entire article »

Filed under: PENDIDIKAN ISLAM

PELUANG BERKHATAN BERAMAI- RAMAI

PELUANG BERKHATAN BERAMAI- RAMAI

AYER HITAM – Makluman  kepada semua ibu bapa penjaga murid ,  iaitu satu majlis berkhatan beramai-ramai akan diadakan pada masa cuti sekolah yang akan menjelang tiba tidak berapa lama lagi. Peluang ini terbuka kepada semua pelajar yang ingin berkhatan yang akan berlangsung seperti mana ketetapan berikut : Tarikh : 25 November 2017 Hari : Sabtu Masa : 8.00 pagi Tempat : SK LKTP Ayer Hitam. Bayaran : $100.00 seorang Kelebihan : Mendapat hadiah kain pelikat, sijil dan anda sendiri akan menjadi … Read entire article »

Filed under: PENDIDIKAN ISLAM

SAMBUTAN MA’AL HIJRAH 1439H/2017

SAMBUTAN MA’AL HIJRAH 1439H/2017

AYER HITAM – Ma’al Hijrah bermaksud sama-sama pindah. Dari segi istilah bermaksud berpindah dari perkara yang negatif kepada  positif dari dari perkara yang positif kepada yang afdhal. Justeru penghayatannya perlu ada dalam rangka membina satu misi perjuangan hidup Islam yang lebih jitu dalam jiwa muslimin dan muslimat warga SK LKTP Ayer Hitam. Didalam kurikulum Pendidikan Islam terdapat tajuk Hijratul Rasul. Pelajaran yang diajar ini untuk menghayati perjuangan Rasullullah S.A.W dalam peristiwa Hijratur Rasul. Pelbagai motivasi kehidupan … Read entire article »

Filed under: PENDIDIKAN ISLAM

MONOPOLY SOLAT UNTUK DIMILIKI

KLUANG. Satu penemuan baharu dihasilkan bagi memudahkan dan memberikan keseronokan murid untuk belajar solat. Perlu dimiliki oleh setiap rumah. … Read entire article »

Filed under: PENDIDIKAN ISLAM

KEM IBADAT SEMBRONG SEAT ZONE

KEM IBADAT SEMBRONG SEAT ZONE

KLUANG – Satu program Kem Ibadat akan dianjurkan oleh PIBG SK LKTP Ayer Hitam dengan kerjasama Seat Zone Traning pada 6-8 jun 2015. Pendaftaran hanya rm200. Pendaftaran terbuka kepada semua peserta yang berumur 9 hingga 13 tahun. Tempat terhad kepada 80 orang. Pelbagai program menarik di antaranya acara memanah, membuat rakit di tasik, tresure hunt, memberi makan kuda, kerja berkumpulan dan program kerohanian. Tempahlah sekarang selagi tempat masih ada. … Read entire article »

Filed under: PENDIDIKAN ISLAM