Articles Comments

LAMAN WEB RASMI SK LKTP AYER HITAM, KLUANG, JOHOR DARUL TA'ZIM » KURIKULUM

HARI PERTAMA SESI PERSEKOLAHAN

HARI PERTAMA SESI PERSEKOLAHAN

AYER HITAM- Seawal jam 7.00 pagi, para pelajar mula hadir ke sekolah dengan semangat dan azam baru. Setelah sekian lamanya bercuti iaitu lebih kurang 38 hari, kini mereka telah kembali semula ke sekolah dengan semangat yang membara. Cuaca   pagi ini nampak redup sedikit.Secara kebetulannya di beberapa negeri di Semanjung Malaysia telah dilanda banjir. Namun begitu bagi majlis perhimpunan pagi tetap diteruskan di dewan utama sekolah. Bagi pihak sekolah mengharapkan murid-murid dapat meneruskan sesi pembelajaran pada … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM

LAWATAN KERJA PEGAWAI FasiLINUS PPD KLUANG

LAWATAN KERJA PEGAWAI FasiLINUS PPD KLUANG

AYER HITAM – Pihak sekolah mengalu-alukan kehadiran 2 orang pegawai FasiLINUS PPD Kluang iaitu Pn. Suriana binti Asari dan Cik Nurul Shahrina binti Sarnon. Kehadiran ini semata-mata untuk meninjau, mengenapasti dan membantu perkara yang berkaitan dengan LINUS terutamanya Bahasa Inggeris, Matematik dan Bahasa Melayu. Demi untuk terus meningkatkan pencapaian LINUS pada masa akan datang perbincangan terus bersama guru-guru yang mengajar Bahasa Inggeris telah dijalankan.Semoga dengan perbincangan dari hati ke hati ini, perkara yang berkaitan dengan … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN ” MARHABAN YA MARHABAN”

PROGRAM IHYA’ RAMADHAN ” MARHABAN YA MARHABAN”

Ayer Hitam –  Bulan Ramadhan adalah anugerah agung dari Allah SWT untuk umat Islam diseluruh dunia bagi menambah amalan demi meraih ganjaran dan ketakwaan yang dijanjikan-Nya. Amalan sunat seperti solat sunat terawih, tadarus Al-Quran,tazkirah, sedekah dan seumpamanya amat digalakan untuk dilaksanakan. Oleh itu, pelbagai aktivti keagamaan perlu dijalankan sebagai penjana untuk memantapkan lagi program pengukuhan sahsiah pelajar dan warga sekolah. Melalui aktiviti seperti ini akan melatih murid agar dapat berpuasa dan menghayati ibadah puasa dan seterusnya … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM

FROG VLE 2016

FROG VLE 2016

KLUANG – Dengan bilangan pelajar tahun 1- 6 seramai 270 orang, SK LKTP Ayer Ayer Hitam terus melangkah kehadapan dengan penggunaan Frog VLE yang sentiasa tersenarai didalam 20 buah sekolah di Daerah Kluang, malahan di peringkat Negeri Johor.  Perkara ini berlanjutan disebabkan amalan guru-guru yang sentiasa  penggunaan Frog VLE semasa PdP dijalankan. Melalui pembelajaran begini, para pelajar akan merasa seronok disetiap pembelajaran dan sentiasa mengemaskini bahan-bahan pembelajaran mereka didalam Frog VLE. … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM

PELAKSANAAN PENTAKSIRAN SEKOLAH

Berikut dilampirkan surat yang diedarkan daripada Jabatan Pendidikan Negeri Johor berkaitan pelaksanaan pentaksiran sekolah. Bermula 4hb Julai 2016 , Sektor Pengurusan Akademik Negeri Johor akan membuat  pemantauan secara bersepadu. Pengarah Pendidikan Negeri Johor  mengharapkan semua sekolah untuk mengemaskini segala dokumen dan amalan yang dilaksanakan berkaitan pentaksiran sekolah. Surat yang dilampirkan dibawah menjelaskan maksud tersebut. Sila download dibawah … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM

SESI TAKLIMAT DUAL LANGUAGE PROGRAMME ( DLP)

KLUANG – Bertempat di Pusat Kegiatan Guru Bandar, telah berlangsung sesi taklimat Dual language Programme (DLP) yang dianjurkan oleh  Kementerian Pendidikan Malaysia. Taklimat ini disampaikan oleh Tn.Hj. Maslan bin Khodari – Penolong PPD Sains & Matematik. Pemilihan ini ditentukan oleh BSM berdasarkan kepada keputusan peperiksaan UPSR ( Bahasa Melayu) dengan  GPS sekolah 1.86. Pihak sekolah digalakan untuk menjalankan DLP. Untuk makluman bersama, di daerah Kluang sehingga kini hanya 2 sekolah yang terlibat  yang menjalankan DLP iaitu   SMK Convent dan Sekolah Tinggi Kluang. Secara keseluruhan sebanyak 32 sekolah di Daerah Kluang yang  layak untuk menjalankan DLP Syarat utama perlaksanaan DLP ialah pencapaian Bahasa Melayu masih dikekalkan. Disamping meningkatkan penggunaan Bahasa Inggeris. Untuk rintis kelas yang terlibat ialah Tahun 1 dan Tahun 4.Tujuannya ialah untuk menyokong peningkatan dan penguasaan Bahasa Inggeris di … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM

TAKLIMAT PBPPP PPD KLUANG

KLUANG – Bertempat di Dewan Semarak PPD Kluang telah berlangsung taklimat Penilaian Bersepadu Pegawai Perkhidmatan Pendidikan ( PBPPP). Taklimat tersebut telah dihadiri oleh semua Pengetua dan Guru Besar sekolah-sekolah Daerah Kluang.  Ucap utama Tn.Hj.Shahrudin Basri bin Ibrahim – PPD Kluang . Diantara ucapan beliau ialah : PGB dimaklumkan mulai tahun 2016 PBPPP akan dilaksanakan sepenuhnya. PBG diingatkan keberadaan di sekolah dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti yang dirancang awal. PGB perlu ada sentuhan peribadi dengan seluruh warga sekolah dalam menjalankan tugas harian PGB diingatkan persediaan sekolah bagi menghadapi peperiksaan pertengahan tahun perlu ada perancangan awal PGB diingatkan persediaan untuk menghadapi peperiksaan percubaan ditingkatkan selepas cuti sekolah PGB diingatkan pelaksanaan PBPPP adalah untuk memotivasikan guru untuk mencapai KPI yang telah ditetapkan.     Penilaian Bersepadu Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PBPPP) adalah satu kaedah penilaian yang menilai kompetensi dan potensi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP)  berdasarkan konsep … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM

MAJLIS PERPISAHAN PN HABIBAH DAN EN MAHMOD AZAM SHAH

MAJLIS PERPISAHAN PN HABIBAH DAN EN MAHMOD AZAM SHAH

Ayer Hitam – Pada 3.3.2016 telah berlangsung Majlis Perpisahan Pn Habibah (GPK1) dan En Mahmod Azam Shah (Guru Kaunseling) yang telah berpindah tempat bertugas. Pn Habibah dan En Mahmod Azam Shah telah berpindah ke sekolah yang sama iaitu SK Sri Lalang. Perpindahan Pn Habibah adalah kerana beliau akan memegang jawatan sebagai Guru Besar manakala En Mahmod Azam Shah pula dipindahkan kerana jumlah Murid di SK LKTP Ayer Hitam yang kurang menyebabkan sekolah tidak layak untuk … Read entire article »

Filed under: KURIKULUM